Inspired by the future: The VISION AVATAR.

VISION AVTR – inspired by AVATAR.

VISION AVTR – inspired by AVATAR

VISION AVTR – inspired by AVATAR.

De naam van dit baanbrekende conceptvoertuig staat niet alleen voor de nauwe samenwerking met het AVATAR-team tijdens de ontwikkeling, maar ook voor ADVANCED VEHICLE TRANSFORMATION. Dit conceptvoertuig belichaamt de visie van de Mercedes-Benz ontwerpers, ingenieurs en trendonderzoekers inzake mobiliteit in de verre toekomst.

AVTR Uiterst zelfverzekerd – en volledig uitstootvrij.

AVTR Uiterst zelfverzekerd – en volledig uitstootvrij

AVTR Uiterst zelfverzekerd – en volledig uitstootvrij.

De vier high-performance electromotoren die net naast de wielen geplaatst zijn, maken de VISION AVTR tot bijzonder levendige implementatie van de visie van een dynamische luxe limousine. Met een gecombineerd motorvermogen van meer dan 350 kW zet de VISION AVTR een nieuwe maatstaf voor EQ Power. Dankzij de intelligente en volledig variabele koppelverdeling wordt het vermogen van de vier volledig individueel regelbare motoren qua rijdynamiek optimaal beheerd, en dit op een bijzonder efficiënte manier. De innovatieve vierwielaandrijving met koppelvector zorgt voor een totaal nieuwe vorm van vrijheid en garandeert rijdynamiek op het hoogste niveau, met de best mogelijke actieve veiligheid. Dit betekent dat elk wiel afzonderlijk en afhankelijk van de rijsituatie kan worden aangedreven. Door de mogelijkheid om de voor- en achteras gelijktijdig of in tegengestelde richting aan te drijven, kan de VISION AVTR, in tegenstelling tot conventionele voertuigen, ongeveer 30 graden zijwaarts bewegen. De zogenaamde ‘krabbeweging’ geeft het conceptvoertuig ook in zijn beweging een reptielachtig uiterlijk.

Organische batterijtechnologie.

AVTR Organische batterijtechnologie

Organische batterijtechnologie.

De VISION AVTR is ontworpen in het verlengde van zijn innovatieve elektrische aandrijving. Die is gebaseerd op een bijzonder krachtige en compacte hoogspanningsbatterij. Deze revolutionaire batterijtechnologie is voor het eerst gestoeld op organische celchemie op basis van grafiet. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het gebruik van zeldzame, giftige en dure aardmetalen. Elektromobiliteit wordt zo volledig onafhankelijk van fossiele grondstoffen. Een absolute revolutie is ook de recycleerbaarheid door compostering, die dankzij de materiaalkeuze 100% bedraagt. Hiermee onderstreept Mercedes-Benz de grote relevantie van de toekomstige circulaire economie in de grondstoffensector.

Uitzonderlijk snelle laadcapaciteit.

AVTR Uitzonderlijk snelle laadcapaciteit

Uitzonderlijk snelle laadcapaciteit.

Naast een exponentieel hoge energiedichtheid - in vergelijking met de huidige accusystemen die tot 1.200 Wh/liter behalen - overtuigt de technologie ook door een uitzonderlijk snellaadvermogen via een geautomatiseerde, geleidende laadtechniek. Dit betekent dat de accu in minder dan 15 minuten volledig wordt opgeladen. Deze innovatieve technologie resulteert ook in een maximale flexibiliteit met betrekking tot de bouwruimte: met een lokaal minimum van 94 millimeter sluit de accu optimaal aan bij het concept van de gedeelde voertuigruimte, waardoor het multifunctionele interieur wordt gemaximaliseerd.

Dankzij het vermogen van circa 110 kWh heeft de VISION AVTR een elektrisch bereik van meer dan 700 kilometer. Door recuperatie tijdens het uitrollen en remmen kan de hoogspanningsbatterij tijdens het rijden met een hoger rendement worden opgeladen dan de gangbare systemen. Zo draagt ze bij aan de hoge energie-efficiëntie van het totale systeem.

Meesterwerk van efficiëntie.

AVTR Meesterwerk van efficiëntie

Meesterwerk van efficiëntie.

Bij Mercedes-Benz gaat de aandacht voor efficiëntie veel verder dan het rijconcept. Met de toenemende digitalisering staan ook de prestaties van het grote aantal zogenaamde secundaire verbruikers centraal - samen met hun energie-efficiëntie, zonder de aandrijfkracht van het voertuig zelf negatief te beïnvloeden. Het energieverbruik per computerbewerking is nu al een belangrijk doel bij de ontwikkeling van nieuwe computerchips. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten door de toename van sensoren en artificiële intelligentie in de automobielindustrie. De neuro-geïnspireerde aanpak van de VISION AVTR, met inbegrip van de zogenaamde neuromorfe hardware, zorgt ervoor dat de energiebehoefte van sensoren, chips en andere componenten geminimaliseerd worden tot een paar watt. Hun energievoorziening wordt verzorgd door de cachestroom van de geïntegreerde zonnecellen aan de achterzijde van de VISION AVTR. De 33 in meerdere richtingen beweegbare oppervlakte-elementen fungeren als ‘bionische flappen’.

AVTR Interieur en exterieur vloeien over.

AVTR Interieur en exterieur vloeien over

AVTR Interieur en exterieur vloeien over.

Mercedes-Benz werkte bij het ontwerp van de VISION AVTR voor het eerst volgens een compleet nieuwe benadering. Het holistische concept combineert van bij de eerste schets de ontwerpdisciplines interieur, exterieur en UX. De mens en de menselijke beleving zijn het uitgangspunt van een ontwerpproces van binnenuit. Dit proces begint bij de beleving van de passagiers en richt zich bewust op hun waarnemingen en behoeften. Het doel was om een auto te creëren die de beleving van de passagiers versterkt. Het was bovendien de bedoeling om een overweldigende belevingsruimte te creëren waarin de passagiers zich op een unieke manier met elkaar, met het voertuig en de omgeving verbonden voelen.

AVTR Mercedes-Benz
AVTR Mercedes-Benz
Opnieuw bekijken
Making of: Mercedes-Benz VISION AVTR
Making of: Mercedes-Benz VISION AVTR
Opnieuw bekijken