Veiligheidseisen

Het nieuwe digitale platform: She's your mentor.

Het nieuwe digitale platform: She's your mentor.

Luisteren. Vertrouwen. Motiveren. Wat een prachtige relatie tussen twee mensen: mentoring maakt beide partijen gelukkig. Auteur Christine Kruttschnitt over een bijzonder mooie win-winsituatie.


  Psychologen zeggen dat het verlangen om jongeren te helpen heel natuurlijk ontstaat. En vooral als we zelf ouder worden en erover gaan nadenken wat we de wereld willen nalaten. Onze ervaringen bijvoorbeeld. Tips en trucs uit het bedrijfsleven, hoe je onderhandelingen wint, weten waar je de beste financieel adviseur kunt vinden, hoe je mensen kunt managen en hoe je rechtop blijft in het leven. ‘Generativiteit’ noemt de Duits-Amerikaanse psychoanalyticus Erik Homburger Erikson de ‘drang om te zorgen’ die alle mentoren kenmerkt: het aanmoedigen van anderen, meestal jongere mensen, ze helpen om verder te komen.

 

  “Je leert het meest van mislukkingen”, zegt de zo’n 900 jaar oude Yoda tegen zijn protegé Luke Skywalker. En met deze wijsheid creëerde Star Wars misschien wel de beroemdste mentor ooit, en zeker de beroemdste uit de filmgeschiedenis. Want de Jedi-meester heeft precies die superpower die essentieel is voor succesvolle mentoren: hij luistert, vertrouwt, motiveert. En zoals je kunt zien aan Yoda’s harmonisch evenwicht: mentorschap maakt kennelijk gelukkig, zowel de mentor als de mentee.

 

  Wat een prachtige win-winrelatie! De mentee heeft er baat bij omdat hij of zij begeleid wordt door een persoonlijk trainer die hem of haar van advies en contacten voorziet. En de mentor wordt voor zijn of haar inzet beloond met een gevoel van trots en zelfbevestiging: het harde werken tijdens de carrière heeft meer opgebracht dan alleen maar salaris en een directiefunctie.

 

  Het was ook een investering in de toekomst: soms in de eigen toekomst als je de jongere journaliste inwerkt als je opvolger bijvoorbeeld. Soms in de toekomst van het bedrijf als de nieuwe medewerker in korte tijd begrijpt hoe het er in het bedrijf aan toe gaat. En soms is zelfs de hele branche erbij gebaat, bijvoorbeeld wanneer ‘WoMentoring’ wordt gebruikt om jong vrouwelijk talent in de industrie en de wetenschap te promoten.

 

  Amerikaans media-icoon Oprah Winfrey benadrukt het belang van mentoren. Ze vertelt dat haar rolmodel, schrijver en dichteres Maya Angelou, altijd voor haar klaarstond. De ideale mentoren zijn vooral inspiratiebronnen. Ze willen hun favoriet niet in hun Mini-Me veranderen, maar hen helpen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Denk aan de briljante advocaat Michelle Robinson, die in haar kantoor de jonge advocaat Barack Obama begeleidde. Deze man beweert nog steeds dat hij zonder deze vrouw, die later zijn echtgenote werd, het Witte Huis nooit gehaald zou hebben.

 

  De term mentor komt overigens uit de Griekse mythologie: Mentor zorgt tijdens de afwezigheid van zijn goede vriend Odysseus voor diens zoon. Op een gegeven moment neemt de godin Athena bezit van zijn geest en stimuleert in de gedaante van Mentor – als mentor – de jongen helpt bij het zoeken naar zijn vader. Het blijft een raadsel waarom de wijze Athena dit via de oude man doet. Maar het maakt wel duidelijk dat een goede mentor iets goddelijks heeft.

 

Het nieuwe digitale format ‘She's your Mentor’ van She's Mercedes biedt u de exclusieve mogelijkheid om 90 minuten lang persoonlijk met een mentor van gedachten te wisselen. Eén mentor - vijf deelnemers: de mentorsessies van She’s Mercedes draaien allemaal om een één-op-één dialoog.