Antwoorden met betrekking tot de Mercedes me Adapter.

Waar hebt u vragen over?

Antwoorden met betrekking tot de Mercedes me Adapter.

Waar hebt u vragen over?

 • Algemeen

   De Mercedes me Adapter bestaat uit hardware en software. De hardware, de Mercedes me Adapter zelf, wordt in de diagnoseaansluiting (de zogeheten OBD2-bus) van de auto aangebracht en vervolgens per Bluetooth® aan de smartphone gekoppeld. Op deze wijze kunnen allerlei gegevens uit de auto worden uitgelezen. Met behulp van de Mercedes me Adapter-app kunnen op basis van de uitgelezen gegevens vervolgens verschillende veiligheids-, service- en mobiliteitsfuncties worden gebruikt.

   U kunt de app gratis vanuit de Apple App Store en Google Play downloaden.

   Het gebruik van de Mercedes me Adapter is gratis. Bij oproepen vanuit de app gelden de gebruikelijke voorwaarden voor telefoongesprekken in het vaste of mobiele netwerk. Afhankelijk van uw mobiele telefoonabonnement kunnen kosten voor het downloaden en voor het verzenden van gegevens in rekening worden gebracht.

   De Mercedes me Adapter kan bij een groot aantal Mercedes-Benz modellen worden gebruikt, deels vanaf bouwjaar 2002. De compatibele modellen en modelseries vindt u in de volgende <p>De lijst met modelseries kan per land verschillen. Bij herimport of grijze import is het oorspronkelijke doelland relevant voor de compatibiliteit.</p>tabel. De lijst met modelseries kan per land afwijken.

   Model Modelserie(s) Modeljaar
   A-Klasse 169, 176 2004 – 09/2015
   B-Klasse 245, 246 2005 – 11/2014
   C-Klasse 204, 205 2007 – 09/2014
   C-Klasse Coupé 204 2011 – 06/2015
   CL 216 2006 - 2014
   CLA 117 2012 – 11/2014
   CLS 218, 219 2004 – 09/2014
   E-Klasse 211, 212 2002 – 03/2015
   E-Klasse Cabriolet 207 2010 – 03/2015
   E-Klasse Coupé 207 2009 – 03/2015
   G-Klasse 463 07/2012 - 08/2016
   GL 164, 166 2006 - 2015
   GLA 156 2013 – 09/2015
   GLK 204 2008 - 2015
   M-Klasse 164, 166 2005 - 2015
   R-Klasse 251 2005 - 2017
   S-Klasse 221, 222 2005 – 09/2014
   S-Klasse Cabriolet 217 2015 - 05/2016
   S-Klasse Coupé 217 2014 - 05/2016
   SL 231 2012 – 03/2016
   SLK 171, 172 2003 – 03/2016
   SLS AMG 197 2009 - 2014
   Sprinter 906 2006 - 2018
   Vito 447 2014 - 05/2019
   Viano/Vito 639 11/2010 - 2014
   V-Klasse 447 2014 - 05/2019

   De Mercedes me Adapter is in de volgende landen verkrijgbaar:
   België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

   Dit zijn de vereisten voor het gebruik van de Mercedes me Adapter:
   • Een compatibele smartphone (zie ook 'adapter-app') met een besturingssysteem vanaf iOS 11 of Android 6

   • Een Mercedes-Benz uit een van de compatibele modelseries en modeljaren

   • De Mercedes me Adapter-app (gratis te downloaden vanuit Apple App Store of Google Play)

   • Een Mercedes me-gebruikersaccount (registratie op www.mercedes.me) en instemming met de gebruiksvoorwaarden

   • Mercedes me Adapter (exclusief verkrijgbaar bij uw Mercedes-Benz dealer)

   • Activering van de Mercedes me Adapter-services door de Mercedes-Benz dealer na persoonlijk overleggen van geldig identiteitsbewijs en kentekenbewijs.

   De volgende gegevens worden naar de systemen van Mercedes-Benz Group AG verzonden: voertuigidentificatienummer, kilometerstand, brandstofpeil, resterende tijd/kilometers, werkplaats-/servicecode, status contactslot, eventueel versienummer regeleenheid. Deze gegevens moeten worden verzonden om de actuele voertuigstatus te kunnen mededelen en passende onderhoudsoffertes te kunnen uitbrengen. Mercedes-Benz Group AG stelt geen mobiliteitsprofielen op basis van deze gegevens op. Locatiegegevens (indien beschikbaar) worden alleen verzonden als u bij een ongeval of pech onderweg contact met de klantenservice opneemt. Persoonlijke gegevens als de ritten- of tankbeurtenlijst worden uitsluitend op uw smartphone opgeslagen en niet naar de Daimler systemen doorgestuurd.

   De gegevens die door middel van de Mercedes me Adapter voor uw auto worden uitgelezen of door u opgeslagen informatie worden niet met de Mercedes me-portal gesynchroniseerd. De gegevens kunt u in de Mercedes me Adapter-app bekijken.

   Eén Mercedes me Adapter kan in meerdere voertuigen worden gebruikt. Hiervoor moet uw Mercedes-Benz dealer wel het voertuig aan uw Mercedes me-account hebben gekoppeld. Nadat de adapter in een ander voertuig is geplaatst, moet deze opnieuw in gebruik worden genomen.

   Ja. U kunt uw Mercedes me-gebruikersaccount voor de Mercedes me Adapter gebruiken en het voertuig, als deze compatibel is met de adapter, toevoegen.

   Bij de ontwikkeling van al onze connectiviteitsservices heeft de bescherming van gegevens altijd hoog in het vaandel gestaan. Bij onze systemen en services is dan ook vanaf het begin rekening gehouden met gegevensbescherming.

   De auto van de toekomst wordt steeds digitaler. Dat houdt in dat een auto niet alleen bedrijfszeker en verkeersveilig moet zijn, maar dat ook de veiligheid van gegevens gewaarborgd moet zijn.

   Mercedes-Benz Group AG stelt geen mobiliteitsprofielen op bij Mercedes me-services. Met betrekking tot gegevensbescherming houden we ons aan alle wetgeving. Eventuele toegang tot gegevens door overheidsinstellingen is alleen binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan.

   Daarnaast is bij Daimler de verwerking van persoonsgegevens vastgelegd in een 'Concernrichtlijn voor de bescherming van gegevens van klanten en partners'. Deze richtlijn is gebaseerd op wereldwijd geaccepteerde basisprincipes en waarborgt een uniforme en algemeen geldende standaard voor de bescherming en beveiliging van persoonsgegevens.

   In het kader van Mercedes me-services worden persoonsgegevens vastgelegd en gegenereerd. Een en ander wordt uitgevoerd aan de hand van de vastgelegde bepalingen in contractuele overeenkomsten of met instemming van de klant. De vastgelegde gegevens wordt versleuteld opgeslagen. Bovendien kan de klant zijn Mercedes me Adapter-services op elk gewenst moment deactiveren.

   We passen technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen toe om de gegevens van gebruikers te beschermen tegen manipulatie, verlies, vervalsing en toegang door onbevoegde derden. De veiligheidsmaatregelen worden conform de technologische ontwikkelingen voortdurend verbeterd.

   Met de Mercedes me Adapter kunnen vele modelseries vanaf 2002 op de 'connected' wereld van Mercedes me worden aangesloten.
   De Mercedes me Adapter is een door Mercedes-Benz Group AG onder andere in crashtests en op elektromagnetische compatibiliteit getest accessoireonderdeel en als zodanig goedgekeurd. Hierdoor loopt u door het gebruik van de adapter geen risico op beschadiging van uw auto of verlies van garantie.
   Mercedes-Benz Group AG kan niet aansprakelijk worden gesteld voor producten van derden.

   De Mercedes me Adapter is exclusief verkrijgbaar bij uw Mercedes-Benz dealer. De bijbehorende app kunt u gratis vanuit de Apple App Store en Google Play downloaden. Bovendien worden de functies en services van de adapter voortdurend uitgebreid en verder afgestemd op wat een moderne, 'connected' rijervaring allemaal met zich meebrengt.

 • Adapter-app

   U kunt de app gratis vanuit de Apple App Store en Google Play downloaden.

   De app is beschikbaar voor de volgende smartphones:
   • Apple: besturingssysteem vanaf versie iOS 11
   • Android: besturingssysteem vanaf versie 6

   Smartphones met toegang tot de 'root' of met 'jailbreak' worden uit veiligheidsoverwegingen niet ondersteund.

   Met de Mercedes me Adapter en de app kunt u onder andere profiteren van de volgende services:

   • informatie over de actuele voertuigstatus met onder andere brandstofpeil, kilometerstand, parkeerlocatie en -duur

   • Zoekfunctie voor parkeergarages met informatie over de prijzen, openingstijden en aantal beschikbare parkeerplaatsen

   • Zoekfunctie voor tankstations. Zoeken naar het dichtstbijzijnde of goedkoopste tankstation (in Duitsland)

   • 'Cockpitinstelling' met live voertuiggegevens zoals motorbelasting, olietemperatuur en resterende afstand

   • 'Car Health Monitor' voor snelle hulp bij waarschuwingsmeldingen van het voertuig

   • Rittenlijst en tankbeurtenlijst met exportfunctie

   • Mercedes-Benz dealer vinden, contact opnemen en afspraken maken

   • Reminders voor belangrijke afspraken, bijvoorbeeld voor de APK-keuring

   Nadat de Mercedes me Adapter-app is geïnstalleerd, kunt u meteen in beperkte mate een paar functies gebruiken. Voor het gebruik van de volledige functionaliteit van de app dient u over een adapter te beschikken en deze te activeren. Neem hierover contact op met uw Mercedes-Benz dealer.

   Telkens wanneer een rit wordt afgesloten, wordt een datapakket naar de systemen van Mercedes-Benz Group AG verzonden. De gegevens nemen heel weinig ruimte in beslag, in totaal niet meer een paar MB per maand.
   Bij de functies voor het vinden van tankstations of parkeerplaatsen wordt gebruikgemaakt van mobiele gegevens om up-to-date gegevens te kunnen weergeven.

   Controleer allereerst dat de Bluetooth®-koppeling met de Mercedes me Adapter is geslaagd en uw smartphone inderdaad met de adapter MB-xxxx is verbonden. Hiervoor moet de Bluetooth®-functie van uw smartphone zijn ingeschakeld. De Mercedes me Adapter moet zich binnen bereik bevinden. Daarnaast is voor de ingebruikname een internetverbinding vereist. Als u desondanks de app nog altijd niet kunt starten, verzoeken we u contact met de klantenservice op te nemen.

   Als de Mercedes me Adapter verwijderd is geweest, moet de ingebruikname opnieuw worden uitgevoerd. Als u de app verwijderd hebt of deze nu op een andere smartphone gebruikt, moet de ingebruikname ook opnieuw worden uitgevoerd.

   Als een of meerdere ritten niet kunnen worden samengevoegd, kan dit komen doordat de ritten niet onmiddellijk op elkaar aansluiten. Alleen wanneer de totaalkilometerstand aan het einde van een geregistreerde rit overeenkomt met de totaalkilometerstand aan het begin van de daaropvolgende rit, kunnen deze ritten worden samengevoegd. Daarnaast kunnen privéritten niet met zakelijke ritten worden gecombineerd.

   Nee. Samengevoegde ritten kunnen niet meer in de afzonderlijke ritten worden opgedeeld.

   De rittenlijst die bij de functie 'Mijn ritten' als csv-bestand kan worden geëxporteerd, is niet noodzakelijkerwijs compleet en vormt derhalve geen rechtsgeldig rittenboek. De tabel kan echter wel als basis van een rittenboek dienen.

   Controleer eerst de instellingen van de app. Hier kunt u aangeven of en voor welke functies de app uw locatie mag bepalen. Voor de functies 'Parkeren en terugvinden', 'Tanken' en 'Mijn ritten' moet het vastleggen van de locatie zijn ingeschakeld. Daarnaast kan de locatiebepaling op uw smartphone in zijn geheel of alleen voor deze app gedeactiveerd zijn.

   Gegevens kunnen ook ontbreken doordat u zich aan het begin of einde van een rit bevond op een plaats waar de locatie niet kon worden bepaald, zoals een ondergrondse parkeergarage.

   Als het voertuig wordt verplaatst zonder dat de Mercedes me Adapter is geplaatst of zonder dat er verbinding met de smartphone bestaat, bijvoorbeeld omdat Bluetooth® gedeactiveerd is, worden er geen ritten geregistreerd. Daardoor kunnen er ritten in de lijst ontbreken.

   Zodra het brandstofpeil van uw auto de reserve heeft bereikt, kan het peil niet meer exact worden vastgesteld. Daarom moet u in een dergelijk geval handmatig opgeven hoeveel brandstof u hebt getankt.

   Bij tankbeurten waarvan de gegevens handmatig worden ingevoerd, wordt de opgegeven locatie niet op de kaart weergegeven, omdat in het locatieveld niet alleen adressen kunnen ingevoerd. U kunt hier bijvoorbeeld ook iets invullen als 'op weg naar mijn werk'. Dergelijke plaatsen kunnen niet op de kaart worden weergegeven.

   De Mercedes me Adapter-app is de enige app die met de Mercedes me Adapter kan worden gebruikt. Bij andere Mercedes me-apps gaat het om voertuigen die al over connectiviteit beschikken. Deze apps zijn niet compatibel met de adapter. De functionaliteit van de apps kan afwijken omdat beide oplossingen gebaseerd zijn op fundamenteel verschillende technologieën.

   In het algemeen bestaat het verschil tussen de Mercedes me Adapter en Mercedes me connect-voertuigen erin dat de adapter via Bluetooth® met de smartphone communiceert en niet van een eigen simkaart gebruikmaakt. Als de motor van de auto is afgezet, is de adapter niet actief en zijn remote-services als het openen en sluiten van de portieren of het programmeren van de interieurvoorverwarming niet beschikbaar.

   Bij ritten in het buitenland kan de volledige functionaliteit van de app worden gebruikt als de roaming-functie voor gegevens is ingeschakeld. Dit houdt in dat de gebruikelijke roaming-kosten voor gegevens in rekening kunnen worden gebracht. De adapter zelf kan echter ook zonder internetverbinding worden gebruikt. Hierbij kan de functionaliteit enigszins beperkt zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld gps-coördinaten niet in adresgegevens worden omgezet.

   Bij iPhones wordt dit bericht weergegeven telkens wanneer een Bluetooth-apparaat met de smartphone wil communiceren (een uitzondering hierop wordt gevormd door handsfreesystemen). Als de app al op de telefoon actief is (op de voor- of achtergrond), wordt door de adapter ook een verbinding tot stand gebracht als het bericht niet wordt bevestigd. Uw ritten en tankbeurten worden geregistreerd. Als de app eerder actief was maar is afgesloten (bijvoorbeeld door deze weg te vegen) of de telefoon opnieuw is opgestart, moet deze communicatievraag worden bevestigd, zodat de app kan worden aangeroepen en de communicatie met de adapter kan worden opgebouwd.

   Met behulp van Adobe Marketing Cloud analyseren we gebruiksgegevens van de app om voorkeuren te kunnen identificeren en de app verder te kunnen ontwikkelen. Als u niet wilt dat informatie over het gebruik van de app wordt opgeslagen en geanalyseerd, kunt u de functie op elk gewenst moment deactiveren bij App-instellingen > Gebruiksgegevens vastleggen. Hier kan de functie ook weer worden geactiveerd.

 • Adapter

 • Medegebruik van de adapter

   Als hoofdgebruiker van een auto met de Mercedes me Adapter kunt u iemand anders uitnodigen medegebruiker van de auto te worden.

   Ga naar de Mercedes me-portal, klik op 'Uw voertuigen' en selecteer het betreffende voertuig. Klik vervolgens in het gedeelte 'Mercedes me connect' op 'Medegebruikers beheren'. Met behulp van de functie 'Medegebruiker uitnodigen' kunt u een uitnodiging versturen door een e-mailadres in te voeren. U en de door u uitgenodigde persoon worden hiervan per e-mail op de hoogte gesteld. De uitgenodigde medegebruiker kan de uitnodiging accepteren door op de bijbehorende link in de e-mail te klikken.

   Vervolgens moet de medegebruiker met zijn smartphone de adapter opnieuw in gebruik nemen. Hiervoor moet de adapter worden verwijderd en opnieuw worden geplaatst. Daarna kan de adapter met behulp van de functie 'Nieuw voertuig toevoegen' in de Mercedes me Adapter-app worden geactiveerd.

   Als de medegebruiker deze stappen heeft doorlopen, kan deze ook in uw auto met de Mercedes me Adapter werken.

   Alleen de hoofdgebruiker kan medegebruikers uitnodigen.

   De uitgenodigde medegebruiker moet de uitnodiging met behulp van de link in de e-mail accepteren. Daarnaast moet de medegebruiker over een Mercedes me-gebruikersaccount beschikken en de Mercedes me Adapter-app vanuit de Apple App Store of Google Play downloaden. Eén Mercedes me Adapter per voertuig is voldoende voor meerdere gebruikers.

   De medegebruiker moet de adapter ook in gebruik nemen om ermee te kunnen werken. Daarvoor moet de Mercedes me Adapter eerst worden verwijderd en vervolgens opnieuw worden aangebracht om de smartphone van de medegebruiker aan de adapter te kunnen koppelen. Aansluitend kan de auto bij 'Nieuw voertuig toevoegen' in de app worden toegevoegd.

   Een medegebruiker kan van de volledige functionaliteit van de Mercedes me Adapter-app gebruikmaken. Zijn persoonsgegevens (bijvoorbeeld zijn rittenlijst) worden uitsluitend op zijn smartphone opgeslagen en kunnen niet worden overgedragen. Onderhoudsoffertes worden uitsluitend naar de hoofdgebruiker verzonden. Het is ook uitsluitend aan de hoofdgebruiker voorbehouden om andere medegebruikers uit te nodigen en de service te activeren of deactiveren.

   Aan het einde van een rit worden de voertuigwaarden die op de pagina 'Mijn voertuig' worden weergegeven, in het backend opgeslagen en tussen de gebruikers uitgewisseld.

   De gegevens uit 'Parkeren en terugvinden', 'Tanken' en 'Mijn ritten' worden niet gesynchroniseerd. Met name de verkregen locatiegegevens zijn alleen lokaal opgeslagen op de smartphone waarop ze zijn vastgelegd.

 • Ingebruikname

  Eerste ingebruikname

  Eerste ingebruikname

  Beschikt u over een Mercedes me Adapter en heeft uw Mercedes-Benz dealer uw Mercedes me-account al geactiveerd? Dan hoeft u maar een paar handelingen uit te voeren. Ga als volgt te werk:

  Stap 1

  Het downloadsymbool staat voor downloaden van de 'Mercedes me Adapter'-app.

  Installeer de Mercedes me Adapter-app op uw smartphone.

  Stap 2

  De app 'Mercedes me Adapter' wordt gestart.

  Start de app en meld u vervolgens met uw Mercedes me-account aan. Volg de aanwijzingen in de app.

  Stap 3

  De Mercedes me Adapter wordt in de OBD2-bus in de beenruimte in de auto geplaatst.

  Open de klep van de diagnosekoppeling ('OBD2-bus'). Afhankelijk van het model bevindt deze zich op verschillende plaatsen in de beenruimte van de bestuurder. Plaats vervolgens de Mercedes me Adapter. De adapter wordt nu van stroom voorzien en licht blauw op.

  Stap 4

  Apparaat via Bluetooth op de smartphone toevoegen.

  Voeg in het Bluetooth®-menu van uw smartphone het apparaat 'MB-123456' (dit is slechts een voorbeeld) toe.

  Stap 5

  App starten en 'Ingebruikname starten en voertuig toevoegen' kiezen.

  Kies 'Nieuw voertuig toevoegen'. Volg de aanwijzingen in de app.
  Wanneer echter nog niet voldaan is aan bepaalde voorwaarden voor een succesvolle ingebruikname, bijvoorbeeld als de gebruiksvoorwaarden nog niet zijn geaccepteerd, dan wordt u door de app naar het betreffende onderdeel van de portal geleid.

  Opnieuw in gebruik nemen

  Opnieuw in gebruik nemen

  Wilt u uw Mercedes me Adapter opnieuw in gebruik nemen (bijvoorbeeld na een onderhoudsbeurt)? Daarvoor hoeven slechts twee eenvoudige stappen te worden uitgevoerd.

  Stap 1

  De Mercedes me Adapter wordt in de OBD2-bus in de beenruimte in de auto geplaatst.

  Plaats de Mercedes me Adapter opnieuw in de OBD2-bus in de beenruimte aan bestuurderszijde.

  Stap 2

  Start de app en kies 'Nieuw voertuig toevoegen'.

  Klik in de Mercedes me Adapter-app op uw auto en kies 'Voertuig toevoegen'. Volg de aanwijzingen in de app.

 • Gebruiksvoorwaarden

   Deze bedieningshandleiding is bedoeld om u vertrouwd te maken met de werking van de Mercedes me Adapter. Bewaar deze handleiding goed, zodat u deze altijd kunt raadplegen als dat nodig is. Lees vóór gebruik de bedienings- en veiligheidsinstructies zorgvuldig door. DEZE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES MOETEN ABSOLUUT WORDEN AANGEHOUDEN.

   De Mercedes me Adapter is een door Mercedes-Benz geteste en goedgekeurde accessoire. Een lijst met voertuigen waarin de adapter op de diagnoseaansluiting kan worden aangebracht, vindt u op www.mercedes.me/adapter.

   Het leveringspakket omvat:

   • Mercedes me Adapter

   • Safety instructions 'Mercedes me Adapter'

   • Inlegvel 'Aanvulling op het instructieboekje van uw auto'

   • Beknopte handleiding 'Mercedes me Adapter'

   • Materiaal om de klep va de OBD-bus vast te zetten

   Daarnaast hebt u een smartphone met Android of iOS met Bluetooth nodig en de 'Mercedes me Adapter' App die uit de betreffende App Stores kan worden gedownload.

   Wanneer de Mercedes me Adapter in de diagnoseaansluiting wordt geplaatst, is het volgende gewaarborgd:

   • de werking van de systemen in de auto wordt op geen enkele wijze aangetast,

   • de startaccu kan niet worden ontladen,

   • er worden geen emissiecontrolegegevens gereset.

   De Mercedes me Adapter mag uitsluitend in door Mercedes-Benz goedgekeurde modellen met de daarvoor geschikte smartphones en besturingssystemen worden gebruikt. Een lijst van goedgekeurde voertuigen kunt u vinden in het gedeelte 'Algemeen'. Informatie met betrekking tot compatibele smartphone kunt u vinden in het gedeelte 'Adapter-app'.

   WAARSCHUWING:
   Afleidingsgevaar ten gevolge van de bediening van mobiele communicatieapparatuur tijdens de rit.
   Wanneer u tijdens het rijden mobiele communicatieapparatuur bedient, kunt u van het verkeer worden afgeleid.
   Bovendien is het mogelijk dat u de controle over het voertuig verliest.
   Deze apparatuur alleen bedienen als het voertuig stilstaat.
   Bovendien willen we erop wijzen dat mobiele communicatieapparatuur/smartphones veilig dienen te worden opgeborgen in de auto.
   De Mercedes me Adapter is specifiek ontwikkeld voor de desbetreffende diagnoseaansluiting en mag niet daaruit worden verwijderd.

   Houd rekening met de in uw land geldende wettelijke voorschriften met betrekking tot het gebruik van een smartphone onderweg in de auto.

   Modificeren of wijzigen van de Mercedes me Adapter tast niet alleen de veilige werking van het product aan, maar kan ook gevolgen voor uw auto opleveren. Let op: risico op lichamelijk letsel!

   Open nooit zelf de Mercedes me Adapter. Voer nooit zelf reparaties aan de adapter uit!

   Ga zorgvuldig met de Mercedes me Adapter om. De adapter kan door stoten, schokken of een val vanaf geringe hoogte worden beschadigd.

   Zorg ervoor dat de Mercedes me Adapter niet wordt blootgesteld aan vocht of extreme hitte.

   Dompel de Mercedes me Adapter nooit onder in water of een andere vloeistof. Maak voor reiniging uitsluitend gebruik van een licht met water bevochtigde doek. Maak voor het reinigen in geen geval gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen (azijn/citroenreiniger, schuurmiddel, ontkalkingsmiddel, nagellakverwijderaar, allesreiniger, neutraalreiniger, spiritus, oliehoudende natuurreiniger en vergelijkbare middelen), ruwe borstels, sponzen en dergelijke.

   Berg de Mercedes me Adapter en bijbehorende accessoires buiten het bereik van kinderen op. Neem direct contact op met een arts als kleine onderdelen zijn ingeslikt. Er bestaat risico op lichamelijk letsel of zelfs levensgevaar!

   Als de smartphone bovenmatig opwarmt, dient u meteen de werking te controleren. Als zich problemen met uw smartphone blijven voordoen, moet u de app afsluiten en contact met de producent van uw smartphone opnemen.

   Zorg ervoor dat uw smartphone veilig is opgeborgen of bevestigd voordat u gaat rijden. Houd er hierbij rekening mee dat bij een plotselinge vertraging (remactiviteit) niet goed bevestigde voorwerpen als smartphones een aanzienlijk risico op lichamelijk letsel voor de inzittenden of overige verkeersdeelnemers of materiële schade met zich kunnen meebrengen.

   Personen met een hoortoestel of andere apparaten met de aanduiding BAHA® ('Bone Anchored Hearing Aid'), een 'gedeeltelijk geïmplanteerd' of 'volledig geïmplanteerd' hoortoestel kunnen storend geruis ervaren. Neem contact op met de producent van uw gehoorapparatuur voor alternatieve oplossingen.

   Personen met medische hulpmiddelen als een pacemaker of een defibrillator dienen zich er terdege van bewust te zijn dat bij het gebruik van de Mercedes me Adapter een radioverbinding wordt opgebouwd tussen de smartphone en de adapter. De elektromagnetische straling kan de werking van dergelijke apparatuur aantasten. Er bestaat levensgevaar! Voordat u de Mercedes me Adapter gaat gebruiken, dient u contact op te nemen met een arts of de producent van het medische hulpmiddel voor informatie over de mogelijke gevolgen van de elektromagnetische straling van de Mercedes me Adapter.

   Op tankstations geldt een verbod op het gebruik van mobiele telefoons vanwege explosiegevaar. Wanneer de accu uit een gevallen mobiele telefoon loskomt, kunnen mogelijk vonken ontstaan die de benzinedamp ontsteken. Het is verboden de Mercedes me Adapter bij tankstations te verwijderen of gebruiken.

   Voer op de Mercedes me Adapter en de app geen re-engineering, logging, decompiling of andere manipulatie van de softwarecode uit. Risico op lichamelijk letsel!

   Smartphones waarop 'jailbreak' (ongeautoriseerde verwijdering van de beperkingen die door de producent zijn opgelegd met betrekking tot het gebruik van de smartphone) is uitgevoerd, worden niet ondersteund en kunnen niet met de Mercedes me Adapter worden gebruikt.

   Technische wijzigingen, fouten en afwijkingen voorbehouden.

   Aanwijzingen voor de afvalverwerking van de Mercedes me Adapter:

   • Dit elektrisch apparaat dient niet met het huisvuil te worden afgevoerd. Neem contact op met het betreffende afvalscheidingsstation of instanties van uw gemeente voor de juiste afvoer.

   • De Mercedes me Adapter voldoet aan de WEEE-richtlijn (Waste of Electrical and Electronic Equipment) van EU-richtlijn 2012/19/EU.

   • Wanneer elektrische apparatuur ongecontroleerd wordt afgedankt, kunnen gevaarlijke stoffen in het grondwater terechtkomen en vervolgens worden opgenomen in de voedselketen, waardoor mogelijk schade aan uw gezondheid wordt toegebracht.

   • Wanneer u dit apparatuur vervangt door een nieuw exemplaar, is de verkoper wettelijk verplicht het oude exemplaar in ontvangst te nemen en dat vervolgens af te voeren.

   Askey Communication GmbH verklaart hiermede als fabrikant dat het product 'Mercedes me Adapter' voldoet aan de vereisten en verdere van toepassing zijnde bepalingen van de hierna genoemde richtlijnen:

   • Richtlijn 2014/53/EU Radio-apparatuur,

   • richtlijn 2011/65/EU voor de beperking van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparaten (RoHS),

   • richtlijn 2012/19/EU voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (WEEE) verordening (EG) Nr. 1907/2006 chemische stoffen (REACH).

   Bedrijfsfrequentie en maximaal uitgangsvermogen Bluetooth (2402 MHz ~ 2480 MHz) maximaal 10 dBm EIRP.

   De conformiteitsverklaring kan op www.mercedes.me/adapter worden geraadpleegd.

   Voor verdere vragen over de conformiteitsverklaring kunt u zich wenden tot: Askey Communication GmbH, Fritz-Vomfelde-Straße 8, 40547 Düsseldorf Deutschland

   Bij vragen of problemen wordt u verzocht contact op te nemen met uw Mercedes-Benz dealer of de betreffende klantenondersteuning.